Alchemilla glabricaulis – kontryhel lysolodyžný

nové hledání

Habitus a typ růstu

  • Výška [m]: 0,1–0,3
    ?
  • Růstová forma: klonální bylina
    ?
  • Životní forma: hemikryptofyt
    ?

List

  • Přítomnost a přeměna listu: listy přítomny, nejsou přeměněné
    ?
  • Uspořádání listů na stonku (fylotaxe): v přízemní růžici
    ?
  • Tvar listu: jednoduchý – dlanitě členěný
    ?
  • Palisty: přítomny
    ?
  • Řapík: přítomen
    ?

Květ

  • Doba kvetení [měsíc]: květen–červenec
    ?
  • Barva květu: žlutozelená
    ?
  • Květní obaly: kalich přítomen, koruna chybí
    ?
  • Srůst kalicha: češule/hypanthium
    ?
  • Typ květenství: hrozen vijanů
    ?

Plod, semeno a šíření

  • Typ plodu: suchý plod – nažka
    ?
  • Jednotka šíření (diaspora): plod, plodenství nebo jeho část
    ?
  • Strategie šíření: Allium (převážně autochorie)
    ?
  • Myrmekochorie: nemyrmekochorní (b)
    ?

Způsob výživy

  • Parazitismus a mykoheterotrofie: autotrofní
    ?
  • Masožravost: rostlina není masožravá
    ?
  • Symbiotická fixace dusíku: bez symbiontů fixujících dusík
    ?

Karyologie

  • Stupeň ploidie (x): 6
    ?
  • 2C velikost genomu [Mbp]: 3193,03
    ?
  • 1Cx monoploidní velikost genomu [Mbp]: 532,17
    ?
  • Genomický obsah GC bazí: 40.8 %
    ?

Původ taxonu

  • Původnost v ČR: původní
    ?

Stanoviště a sociologie

  • Vazba na lesní prostředí

    ?
  • Vazba na lesní prostředí v termofytiku: 0 – taxon se v českých lesích spontánně nevyskytuje
  • Vazba na lesní prostředí v mezofytiku a oreofytiku: 0 – taxon se v českých lesích spontánně nevyskytuje

Rozšíření a hojnost

  • Výškový stupeň v ČR: hory
    ?
  • Frekvence výskytu v základních polích a kvadrantech síťového mapování: 2, 4
    ?

Ohrožení a ochrana

  • Červený seznam 2017 (národní kategorie ohrožení): C4b – vzácnější taxon, nejasný případ
    ?
  • Červený seznam 2017 (kategorie ohrožení IUCN): DD – taxon, o němž jsou nedostatečné údaje
    ?
  • Zákonná ochrana: taxon není zákonem chráněný
    ?
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.