Diphasiastrum ×issleri – plavuník Isslerův

Diphasiastrum alpinum × D. complanatum – plavuník alpínský × p. zploštělý
nové hledání

Habitus a typ růstu

  • Výška [m]: 0,1–0,2
    ?
  • Životní forma: chamaefyt
    ?
  • Životní strategie: CSR – kompetitor/stres tolerátor/ruderál
    ?

List

  • Přítomnost a přeměna listu: listy přítomny, nejsou přeměněné
    ?
  • Uspořádání listů na stonku (fylotaxe): vstřícné
    ?
  • Tvar listu: jednoduchý – celistvý
    ?
  • Palisty: chybějí
    ?
  • Řapík: chybí
    ?
  • Vytrvalost listů: stálezelený
    ?
  • Anatomie listů: skleromorfní
    ?

Květ

  • Doba kvetení [měsíc]: červenec–září
    ?
  • Diklinie: synecický
    ?

Plod, semeno a šíření

  • Způsob rozmnožování: semeny/sporami a vegetativně
    ?
  • Jednotka šíření (diaspora): spora
    ?
  • Strategie šíření: Lycopodium (převážně anemochorie)
    ?

Podzemní orgány a klonalita

  • Stonková metamorfóza: oddenek podobný výběžku
    ?
  • Zásobní orgán: oddenek podobný výběžku
    ?

Způsob výživy

  • Parazitismus a mykoheterotrofie: částečně nebo iniciálně mykoheterotrofní
    ?
  • Masožravost: rostlina není masožravá
    ?
  • Symbiotická fixace dusíku: bez symbiontů fixujících dusík
    ?

Původ taxonu

  • Původnost v ČR: původní
    ?

Stanoviště a sociologie

  • Vazba na lesní prostředí

    ?
  • Vazba na lesní prostředí v mezofytiku a oreofytiku: 2.2 – taxon se vyskytuje zčásti v lese, ale převážně v nelesní vegetaci

Rozšíření a hojnost

  • Floristická zóna: severní temperátní, jižní temperátní
    ?
  • Floristická oblast: Evropa
    ?
  • Výškový stupeň v ČR: podhůří, hory (pahorkatiny, subalpínský stupeň)
    ?
  • Frekvence výskytu v základních polích a kvadrantech síťového mapování: 51, 74
    ?

Ohrožení a ochrana

  • Červený seznam 2017 (národní kategorie ohrožení): C1b – kriticky ohrožený taxon, vzácný a ustupující
    ?
  • Červený seznam 2017 (kategorie ohrožení IUCN): EN – ohrožený
    ?
  • Zákonná ochrana: silně ohrožený taxon
    ?
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.