Lens culinaris – čočka kuchyňská

nové hledání

Habitus a typ růstu

  • Výška [m]: 0,3–0,5
    ?
  • Růstová forma: jednoletá bylina
    ?
  • Životní forma: terofyt
    ?

List

  • Přítomnost a přeměna listu: listy přítomny, nejsou přeměněné
    ?
  • Uspořádání listů na stonku (fylotaxe): střídavé
    ?
  • Tvar listu: složený – sudozpeřený
    ?
  • Palisty: přítomny
    ?
  • Řapík: přítomen
    ?

Květ

  • Doba kvetení [měsíc]: červen–červenec
    ?
  • Barva květu: bílá, modrá
    ?
  • Symetrie květu: zygomorfní (jedna rovina souměrnosti)
    ?
  • Květní obaly: kalich a koruna
    ?
  • Srůst koruny/okvětí: volné
    ?
  • Srůst kalicha: srostlolupenný
    ?
  • Typ květenství: hrozen
    ?
  • Způsob generativního rozmnožování: autogamie
    ?

Plod, semeno a šíření

  • Typ plodu: suchý plod – lusk
    ?
  • Barva plodu: červená, hnědá
    ?
  • Jednotka šíření (diaspora): semeno
    ?
  • Strategie šíření: Allium (převážně autochorie)
    ?
  • Myrmekochorie: nemyrmekochorní (b)
    ?

Způsob výživy

  • Parazitismus a mykoheterotrofie: autotrofní
    ?
  • Masožravost: rostlina není masožravá
    ?
  • Symbiotická fixace dusíku: symbióza s rhizobii
    ?

Původ taxonu

  • Původnost v ČR: archeofyt
    ?
  • Invazní status: přechodně zavlečený
    ?
  • Geografický původ: anekofyt
    ?
  • Doba zavlečení: neolit (5600–4200 př. n. l.)
    ?
  • Způsob zavlečení: úmyslné zavlečení – plodina
    ?

Stanoviště a sociologie

  • Vazba na lesní prostředí

    ?
  • Vazba na lesní prostředí v termofytiku: 0 – taxon se v českých lesích spontánně nevyskytuje
  • Vazba na lesní prostředí v mezofytiku a oreofytiku: 0 – taxon se v českých lesích spontánně nevyskytuje

Ohrožení a ochrana

  • Červený seznam 2017 (národní kategorie ohrožení): taxon není zařazen do Červeného seznamu
    ?
  • Červený seznam 2017 (kategorie ohrožení IUCN): LC(NA) – málo dotčený (taxon není zařazen do Červeného seznamu)
    ?
  • Zákonná ochrana: taxon není zákonem chráněný
    ?
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.