Scilla bifolia var. spetana – ladoňka dvoulistá Spetova

nové hledání

List

  • Přítomnost a přeměna listu: listy přítomny, nejsou přeměněné
    ?
  • Uspořádání listů na stonku (fylotaxe): v přízemní růžici
    ?
  • Tvar listu: jednoduchý – celistvý
    ?
  • Palisty: chybějí
    ?
  • Řapík: chybí
    ?

Květ

  • Barva květu: modrofialová
    ?
  • Symetrie květu: aktinomorfní (dvě a více rovin souměrnosti)
    ?
  • Květní obaly: okvětí
    ?
  • Srůst koruny/okvětí: volné
    ?
  • Typ květenství: hrozen
    ?

Plod, semeno a šíření

  • Typ plodu: suchý plod – tobolka
    ?
  • Jednotka šíření (diaspora): semeno
    ?
  • Strategie šíření: Allium (převážně autochorie)
    ?

Způsob výživy

  • Parazitismus a mykoheterotrofie: autotrofní
    ?
  • Masožravost: rostlina není masožravá
    ?
  • Symbiotická fixace dusíku: bez symbiontů fixujících dusík
    ?

Původ taxonu

  • Původnost v ČR: původní
    ?

Ekologické indikační hodnoty

  • Ellenbergovské indikační hodnoty

  • Indikační hodnota pro světlo: 4 – přechod mezi hodnotami 3 a 5
    ?
  • Indikační hodnota pro teplotu: 6 – přechod mezi hodnotami 5 a 7
    ?
  • Indikační hodnota pro vlhkost: 7 – indikátor vlhka, vázaný na vodou dobře zásobené, ale ne mokré půdy
    ?
  • Indikační hodnota pro reakci: 7 – indikátor mírně kyselých až bazických podmínek, nikdy se nevyskytující v silně kyselých podmínkách
    ?
  • Indikační hodnota pro živiny: 6 – přechod mezi hodnotami 5 a 7
    ?
  • Indikační hodnota pro salinitu: 0 – netolerantní k solím, glykofyt
    ?

Stanoviště a sociologie

  • Vazba na lesní prostředí

    ?
  • Vazba na lesní prostředí v termofytiku: 1.1 – taxon se vyskytuje hlavně v zapojeném lese
  • Vazba na lesní prostředí v mezofytiku a oreofytiku: 1.1 – taxon se vyskytuje hlavně v zapojeném lese

Ohrožení a ochrana

  • Červený seznam 2017 (národní kategorie ohrožení): C1r – kriticky ohrožený taxon, vzácný
    ?
  • Červený seznam 2017 (kategorie ohrožení IUCN): EN – ohrožený
    ?
  • Zákonná ochrana: silně ohrožený taxon
    ?
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací.